Hipnoz kişinin dışarıdan bir telkin, magnetizma veya uyku ile uyanıklık arasında olması durumudur. Bu durum eski çağlardan beri bilinmektedir. İsmide eski Yunanintan’da uyku tanrısından gelmektedir. Bugünkü kullandığımız hipnozu geliştiren Franz Anton Mesmer’dir (1734-1815).
İnsan iki temel yapıdan oluşur, ilki bedensel yapısı, ikincisi ise bilinç yapısıdır. Hipnoz da bedensel yapının kontrolü ortadan kaldırılarak, bilincin etkisi arttırılmakta ve farkındalık düzeyi yükseltilmektedir. Hipnozdaki uyku hali normal bildiğimiz uyku değildir. Bu uyku hali kas ve sinirlerimizin kontrolünü azaldığı (minimum düzeye indiği), bilincin yoğunlaşarak telkinle bir hedefe yönelmesidir. Yani hipnozdaki uyku bilinçli bir uykudur. örneğin karın bölgesi ameliyatı gibi ağır bir ameliyatta narkoz verilmeden yalnızca hipnozla ameliyat yapılabilmektedir. Ve bu esnada hasta çevresiyle bilinçli bir şekilde konuşabilmekte, sohbet edebilmektedir. Hipnozun tibbi alanda kullanımının en büyük faydası yan etkisinin olmayışıdır.
Hipnoz ile ilgili çok fazla spekülasyon yapılmaktadır. Bu konuda yanlış bilgiler doğru bilgilerden kat be kat fazladır. Hemen her toplumda, görsel sanatlarda, edebi hayatta bir kişinin bir başka kişiyi onun istemi olmadan uyutması ve onu çeşitli şekillerde istismar etmesi olarak gösterilmektedir. Uyandıklarında ise hiç birşey hatırlamamakta olduklarına dair bilgiler verilmektedir. Bu önyargı bombardımanı da insanları korkutmaktadır.
Neyse ki günümüzde tamamen bilimsel olarak öğretilmektedir. Uygulayıcılar genellikle doktor, diş hekimi, psikolog veya uzman sağlık çalışanları arasından seçilmekte ve bir sertifika ile uygulama yapma izni almaktadırlar. Uygulayıcıların bu denli yetkin olması hipnoz un başarısını da önemli oranda artırmaktadır. Günümüzde pek çok alanda hipnoz kullanılmaktadır. Aşağıda kullanım alanları ile ilgili geniş bir liste verilmiştir.
Kullanılma alanları:
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, hipnoz, kas, sinir yapının etkisini yitirdiği, bilincin arttığı ve yoğunlaştığı bir durumdur. Bu nedenle kas, sinir ve duygunun etki ettiği her durumda kullanılır. Örneğin:
Anksiyete (Kaygı)
Depresyon Cinsel Fonksiyon Bozuklukları
Dikkat Dağınıklığı
Öfke Kontrolü
Eğitim ve Öğrenme
Ameliyatlar (Karın bölgesi ameliyatı gibi ağır ameliyatlar)
Doğal Doğum
Diş Çekimi gibi bir çok alan hipnozun etkin kullanıldığı alanlardır.
Son olarak iyi bir uygulayıcısı ile önemli değişimler yakalamak mümkündür.
Mehmet UYAR
Psikolog
Odyoloji (işitme) konuşma ve ses bozuklukları uzmanı