Konuşma terapisti
Konuşma terapisti, dil ve konuşma bozuklukları yaşayan bireylerin terapisiyle uğraşan, terapi eden kişidir. Ülkemizde çeşitli üniversiteler yüksek lisans düzeyinde 30 yılı aşkındır konuşma terapisti, yetiştirmektedirler. Bu üniversitelerin bazıları Hacettepe Odyoloji bölümü, Gazi Üniversitesi Kbb odyoloji bölümü, Anadolu üniversitesi Dilkon bu okullardan bazılarıdır. Son yıllarda ise lisans düzeyinde eğitim vermeye başladılar.
Konuşma terapisti, hangi alanlarda hizmet vermektedir. Konuşma terapisi, kekemelik afazi gibi alanları kapsamakla birlikte, her türlü dil ve konuşma bozukluğu, kekemelik, gecikmiş dil bozukluğu, artikülasyon bozukluğu yani pelteklik, afazi, akıcı konuşma bozuklukları gibi alanların tümünde çalışma yapılmaktadır.
İyi bir uzman terapist hangi niteliklere sahip olmalıdır?
- Mesleğinin gerektirdiği bilgi ve donanıma sahip olmalıdır. İyi bir eğitim almış olmalıdır.
- Çocuk, ergen, yetişkin ve yaşlı gelişimi ile ilgili gelişim psikolojisi bilgisine sahip olmalıdır. Terapiye başladığı kişinin gelişim durumu hakkında bilgi sahibi olabilmeli, yorum yapabilmelidir.
- Temel düzeyde psikoloji bilgisine sahip olmalı, terapiye gelen çocuk ya da yetişkinin psikolojik durumundan anlayabilmelidir.
- İşitme sistemi ve hastalıkları hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
- Disiplinler arası çalışmaya istekli ve hazır olmalıdır.
- Mesleğindeki gelişmeleri yakından takip etmelidir
- Bir terapist olarak kendisinde herhangi bir işitme ve konuşma bozukluğu olamamalıdır.
Konuşma terapisti nerelerde iş bulur?
Bir terapist,bir çok alan ve kurumda çalışma imkanı bulmaktadır. Ülkemizde çalışma alanlarının başında ise hastaneler, özel terapi merkezleri, özel terapi merkezleri gelmekte,bunun yanında yaşlı bakım evleri bir başka çalışma alanlarını oluşturmaktadır. Konuşma terapisti sayısının yetersiz olması okullarda ve rehberlik araştırma merkezlerinde istihdamı güçleştirmektedir. Bu alanda mezun sayısının artması ile birlikte buralarda da terapist görmeyi umuyoruz.
Türkiye de ne kadar terapiste ihtiyaç var?
Bir terapist haftalık 20-30 hasta terapi edebilir. Ülkemizin nufusunun 80 milyon olduğunu düşünürsek bu alanda çok fazla ihtiyaç var. Şu anki ihtiyaç başka alanlardaki meslek elemanlarının bu alana yönelmesi ile kapatılmaktadır. Yeni mezun arkadaşların mesleklerine sahip çıkarak bu alandaki boşluğu kısa zaman da dolduracaklarına inanıyoruz
Mehmet UYAR
Psikolog
Odyoloji (işitme) konuşma ve ses bozuklukları uzmanı