Öğrenci Koçluğu
Öğrenci Koçluğu,yaşam koçluğu son günler de ülkemiz de popüler olmaya başlamıştır. Bunun en önemli nedenlerinin başında aileler çocuklarının bilişsel olarak ya da sosyal olarak daha başarılı olmalarını, yaşamla barışık olmalarını istemeleridir.
Öğrenci,Yaşam Koçluğu nedir, ne iş yapar?
Rain Man tükçesi Yağmur Adam filmini pek çok kişi bilmektedir. Ruhsal sorunları olan bir abi (Dustin Hoffman) ile bir müddet yaşamak zorunda kalan kardeş (Tom Cruise) kardeşinin ve kendisinin hayatında inanılmaz değişimler kazandırmıştır. Bu film hepimiz için mükemmel eğitici, farkındalık kazandıran bir film olmuştur.
İster okul hayatında derslerini yapmakta, sosyal aktivitelere zaman ayırmakta, sosyal uğraşlara vakit ayırmakta denge kurmak olsun, isterse ruhsal ve mental sorunlar nedeniyle topluma katılmakta güçlük çeken öğrenciler için öğrenci koçluğu çok önemli bir görevi yerine getirmektedir.
Öğrenci koçluğu, yaşam koçluğu bir öğrenci , çocuk, ergen için çok önemli bir sosyal ve akademik destek sağlamaktadır.
Akademik destek: bir çok öğrenci nasıl ders çalışacağını bilememekte, sınıf ya da rehber öğretmenlerinin verdikleri çalışma yönergelerine uymamakta hatta nereden başlayacaklarını dahi bilememektedirler. Anne babalar çocuklarına yardım edeyim derken çatışma ortamı oluşmakta çocuklarıyla ilişkileri daha da bozulmaktadır. Çünkü ülkemizde aileler çocuklarından kafalarını kaldırmadan ders çalışmalarını istemektedirler. Öğrenci koçları öğrencilerle birlikte bir çalışma programını rahatlıkla sürdürebilmekte, onlara bir çalışma takvimi hazırlayıp, arkadaşça uygulamaya koyarak kısa zamanda başarı yakalamayı mümkün kılmaktadır. Ayrıca çalışma süreci sadece ders çalışma gibi akademik programlarla ilerlememekte aynı zamanda sosyal programlarda hayata geçirilmektedir. Sinemaya gitme, alış veriş merkezleri, gezinti alanları, spor müsabakalarına vakit ayırabilmektedirler.
Yaşam koçları ise, sosyal ve duygusal açıdan desteğe ihtiyaç duyan çocuk, ergen ve yetişkinler ile kaliteli ve verimli zaman geçirmeyi sağlamaktadır. Ülkemiz de ve dünya da pek çok engelli ya da psikososyal açıdan profosyonel olarak desteğe muhtaç kişi vardır. Bunların pek çoğu özel eğitim alan kişileridir. Yaşam koçları bu desteği profosyonel olarak sağlamaktadırlar. Bu engelli grubu oluşturan kişiler kendi başlarına ya da aileleriyle birlikte sosyal ortamlara girmekte, kişilerarası ilişkileri geliştirmekte zorluk çekmektedirler.
Öğrenci koçluğu,yaşam koçluğu sosyal, akademik desteği profosyonel olarak sağlamayan meslek elemanlarıdır.
Mehmet UYAR
Psikolog
Odyoloji (işitme), Konuşma ve Ses Bozuklukları Uzmanı